Over Wim
Wim Wamelink, Stijl in Gastvrijheid
In een tijd waarin service steeds meer een synoniem voor snelheid aan het worden is, lijkt het alsof de ‘kunst van het genieten’ verdwijnt. Maar de behoefte is zeker aanwezig bij de klant of gast. De keuze voor een (horeca)bedrijf wordt tegenwoordig vooral gemaakt op basis van de geboden totale gastvrijheid.

Gastvrijheid is een ambacht, een passie, een manier van leven. Het betekent altijd klaar staan voor de gasten en boven verwachting presteren. Mensen meenemen in een door mij georganiseerde beleving. Een beleving die het unieke verschil vormt tussen gemiddeld en bijzonder, tussen gewoon en smaakvol.
Dat is de kunst van genieten!

Eerst voorstellen: Ik ben Wim Wamelink, (1957), getrouwd met Yvonne en trots op ons gezin (Steven & Joyce met hun 2 kinderen en Michelle). Na meer dan 23 jaar als hotelier actief geweest te zijn in Nunspeet op de Noordwest Veluwe, wonen wij sinds september 2014 in Noordwijk. Gastheerschap is mijn professie maar ook mijn grote passie. Dit voer ik uit in trainingen, lezingen, presentaties en begeleiding bij (horeca)bedrijven. Daarnaast verzorg ik met veel plezier proeverijen van dranken, met name whisky, op locatie waarbij het vooral persoonlijke, informele en vermakelijke belevenissen zijn.

Carrière in chronologische volgorde: Na een zeer korte middelbare schooltijd ben ik in 1972 mijn werkzame leven als vakkenvuller bij AH in Hillegom begonnen. Een plezierige tijd van interessant werk met tegelijkertijd vele vakopleidingen waardoor ik opeenlopende functies uitvoerde. Toen ik merkte dat vooral het klantcontact mij het meeste plezier gaf, heb ik in 1980 de permanente overstap gemaakt naar de Horeca. Eerst in de evenementen- en partytak bij Claus Partyhouse in Alkmaar, in de rollen van bowlingexpert tot General Manager. Toe aan een nieuwe stap ben ik in 1991 met het gezin naar Nunspeet verhuisd om daar als hoteldirecteur te beginnen in ****hotel Het Roode Wold. Na 3 jaar van succes heb ik in mei 1994 de overstap gemaakt naar ***Hotel Dennenhoeve waar ik als directeur de uitdaging had om van seizoen hotel naar jaarbedrijf te groeien. Geweldige tijd. In 1999 ben ik eigenaar geworden van dit hotel en een jaar later, in oktober 2000, kwam daar zelfs een tweede hotel in hetzelfde dorp bij, namelijk ***Hotel Veldenbos. Met deze twee hotels was ik voortdurend op zoek naar de ideale bedrijfsvoering maar het succes kwam vooral door onze geboden optimale gastbeleving. Zo was onder andere de hotelbar De Heerenkamer met een whiskydecor van 450 flessen een groot succes.

In 2002 mocht ik de titel “Meest Markante Horecaondernemer van Gelderland” ontvangen. In 2006 de “Scotch Whisky Society Award” waarbij de titel Whiskyconnaisseur hoort en in 2009 ontving ik de titel “Whiskybar of the World”. Ik heb in de jaren meerdere bestuursfuncties bekleed waaronder 18 jaar voorzitterschap van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Nunspeet.

Na de verkoop van mijn laatste hotel in november 2010 hield ik me bezig met gastgerichtheid in al zijn vormen. Lezingen over gastgerichtheid (of klantgerichtheid) en etiquette. Tussen 2012 en 2014 was ik gastheer in mijn whiskybar in ’t Loo Oldebroek (regio Zwolle) waar ik dagelijks proeverijen en Masterclasses verzorgde, zowel op drankgebied als gastheerschap. Daarnaast verzorgde ik allerlei presentaties en -vooral whisky- proeverijen in het land.

Toen ik gevraagd werd en de kans kreeg om eigenaar te worden van zowel een Uitgeverij in Horeca vakbladen als een Horeca Vakbeurs zijn we in het najaar van 2014 naar het westen verhuisd. De uitgeverij heb ik na anderhalf jaar intern over kunnen dragen. Hierdoor kon ik vervolgens mijn ambitie/missie, om vakbeurs Gastronomie tot hét platform te maken voor de betere horeca, optimaal uitvoeren. Dit is geslaagd door onder andere een unieke samenwerking met Gault&Millau te bewerkstelligen. Hierna is mijn rol gewijzigd tot ambassadeur.

Proeverijen, Reizen en Golf: De whiskyproeverijen zijn populair, mede doordat ik de unieke gelegenheid bied om de proeverij op locatie te verzorgen vanaf 2 personen, dus heel persoonlijk, informeel en zeker ook vermakelijk. Aan de andere kant word ik ook veel gevraagd door evenementenbureaus om te presenteren (met of zonder proeverij) op bedrijfsfeesten of andere zakelijke bijeenkomsten.

Daarnaast organiseer ik whiskyreizen naar Schotland en Ierland waar gasten voor kunnen inschrijven ofwel verzorg ik op aanvraag een unieke reis voor een gezelschap van vrienden/collega’s. Daarvoor ben ik jaarlijks zo'n 10 keer op pad om deze gasten een ultieme beleving te bezorgen. De proeverijen en reizen zijn niet alleen op whiskygebied maar kan uiteraard ook met andere culinaire items. Daarnaast organiseer ik ook golfevents en uiteraard is een combinatie daarin met whisky of wijnen prima in te passen, ook in de reizen.


Gastheer

Gastheerschap: Mijn expertise ligt vooral op het gebied van de gast- ofwel klantbeleving in een (horeca) bedrijf. Ik ben er van overtuigd dat er veel succes te behalen is bij diverse ondernemingen, maar per bedrijf ligt de eventuele probleemstelling anders. Ik heb daarom bewust geen kant-en-klare trainingen op stapel liggen maar lever daarvoor maatwerk. Alles staat hierdoor dan ten dienste van de specifieke klant en de activiteiten zijn ook gericht op het gezamenlijk te bepalen resultaat.

Advies, training en begeleiding: Zoals reeds eerder gemeld biedt maatwerk bij advies, training of begeleiding een succesvoller resultaat. Het geeft de ondernemer ook de gelegenheid om dit makkelijker in te passen in zijn bedrijfsvoering. Echter, per onderneming en ondernemer verschilt de behoefte. Is er behoefte aan warenkennis, kennis over omgangsvormen, etiquette, inrichting en routing, presentatie, teamgeest, gastbeleving, gastbehandeling, voorkomen van ontevreden gasten of klachten, (bij)verkoop of anders?

Programma en locatie: De door mij geboden training voor verbetering in optimale gastbeleving kan plaatsvinden in elk seizoen, op elke dag van de week en op elke gewenste tijd. Het resultaat zal zijn: medewerkers met meer motivatie door kennis en zelfvertrouwen, meer tevreden gasten die regelmatig terugkeren en vrienden meenemen, meer plezier bij iedereen.

Kosten: Ieder bedrijf heeft een eigen structuur en dat vereist persoonlijke aandacht en maatwerk. Om de keuze te maken voor een opdrachtgever om een verbeteringsprogramma te laten plaatsvinden is een goede intake belangrijk. Na een eerste kennismaking volgt er bij wederzijds enthousiasme een uitgebreid gesprek voor het te volgen traject en passende bij het budget.

Whiskyconnaisseur


MasterClass Bar


Passie Whisky

Whiskyproeverijen:

Onder de titel MasterClassBar verzorg ik vermakelijke whisky proeverijen vanaf 2 personen op locatie bij u thuis, bij uw bedrijf of waar u maar wenst. Geen kilt, geen beamer presentatie maar gezellig zitten praten en proeven. Ik neem dan alles mee: zo’n 35 flessen verschillende whisky’s, glaswerk en decoratie. Tijdens de proeverij vertel ik over de geschiedenis, het ontstaan, geuren, kleuren en smaakverschillen, uitleg over glaswerk, water en ijs of niet, etc. Dit uitgebreid vergezeld van leuke anekdotes.

Op de site www.masterclassbar.nl staan voorbeelden van proeverijen maar ook hier lever ik graag maatwerk en laat ik het programma en de whisky’s passen bij de wensen van de gasten.

Andere proeverijen zijn ook mogelijk. Uiteraard hoeft het niet alleen whisky te zijn wat in de proeverij voorkomt. Champagne, cognac, rum, jenever of likeuren geeft ook veel te ontdekken en met plezier! Zelfs een combinatie van dranken (whisky en port apart) is mogelijk zodat ieder in een gezelschap kan genieten van de proeverij.

Zo'n proeverij kan op elke dag van de week plaatsvinden en zowel 's middags als 's avonds. Hou rekening met een tijd van 2 uur, afhankelijk van uw tijd en uiteraard de gezelligheid.

Whiskyreizen:

Meermalen per jaar ga ik op reis met gasten naar Schotland. In het voorjaar (april) gaat de 4 daagse reis naar de westkust met bezoek aan Islay – Campbeltown – Jura. In oktober genieten we een weekend van de herfsttijd in de Highlands. Beide reizen zijn volledig verzorgd met bezoeken aan diverse distilleries en uiteraard vlucht en vervoer ter plekke, een uitstekend hotel met goede keuken en gezellige bar met open haard waar optimaal genoten wordt van een goed glas.

De overige reizen zijn op verzoek van gasten die graag de organisatie aan mij over laten. In overleg wordt het genieten van de indrukwekkende natuur van de Schotse eilanden, de ruige Highlands of noordkust of wellicht Ierland met z’n beroemde Guinness, Jameson en Giant’s Causeway. Zelfs een reis naar de USA (Kentucky-Tennessee) staat nog eens in de planning om daar de vele Bourbons en Rye distilleries te bezoeken.

Bij deze reizen hoeft het niet alleen whisky te zijn maar kan ik u ook laten genieten van de natuur, cultuur, rondje golf of good food&drinks. Heeft u plannen om eens op reis te gaan, met familie of vrienden (tot 8 reizigers) dan verzorg ik dat graag voor u. Een 3, 4 of 5 daagse reis is een heerlijke ontsnapping uit de dagelijkse routine. Even weg en genieten maar.....

Voor alle mogelijkheden of inspiratie ben ik u graag van dienst.